Svininfluensan...

Här hemma diskuteras det mycket mellan mig och sambon just nu (som säkert i dom flesta hushåll) om svininfluensan. Ska vi vaccinera oss eller inte? Tänk om vi blir sjuk? Vad är det för skillnad mellan denna influensa och en "vanlig" influensa? Det som skrämmer mig är det att vaccinet inte är riktigt beprövat. Vilka biverkningar kan det till exempel ge?

Såg igår på nyheterna att man tror att minst 10% av sveriges befolkning kommer att smittas i influensan. Vaccinet kommer bara att fungera på 90%, så trots att man vaccinerar sig har man 10% chans att bli smittad och bli sjuk. Är det värt eventuella biverkningar att ta ett vaccin som kanske inte fungerar?

Media skrämmer upp folk och man vet inte vad som är sant och inte. Det som känns lite tryggt mitt i allt är det att det är farligast för dom som är mellan 20-50 år. För jag är trots allt mest rädd för att lille E ska smittas. Blir jag sjuk kan jag handskas med det på ett annat sätt...

Jag går numer med en liten flaska handsprit i väskan som jag använder varje gång jag varit på affärer. Även lille E får använda den. Det känns som att det enda som man kan göra just nu är att ha en bra handhygien plus att man försöker att hålla sig hemma lite mer just nu eftersom det är nu smittan drar igång på allvar (enligt aftonbladet).

Är ni rädd för svininfluensan? Ska ni vaccinera er?

Kommentarer
Postat av: Madeleine

Jag som gravid bör kanske göra d.. usch vet inte.. samtidigt rädd för biverkningar.. tycker d är jobbigt att veta hur man ska göra.. :-o

2009-09-02 @ 14:21:45
URL: http://www.muppsan.com
Postat av: Amanda

Vad jag tycker om detta vet du ju redan. :o/ Hoppas man kan få lite mer klara besked om vaccinet, olika biverkningar osv innan det är dags att vaccinera sig.

Kram

2009-09-02 @ 14:24:55
URL: http://creyla.blogg.se/
Postat av: Amanda

Gravida sa dom på t häromdagen att dom inte har något vaccin åt ännu. Men dom tillhör ju en av riskgrupperna så hoppas dom ordnar det.Många tävlingar i bloggvärlden nu. :o) Tycker absolut du ska vara med. En nattlampa är aldrig fel.

Kram

2009-09-02 @ 14:40:04
URL: http://creyla.blogg.se/
Postat av: Malin, mamma till Alice & Lowe

Rädd är jag, det vet du redan =/ Vaccin, ja vi ska nog göra det. För att även om inte barnen kan få vaccin kan man skydda sig själv så dom inte blir sjuka. Men jag vill nog veta lite mera om biverkningarna först. Sen måste man även tänka som så att om Sverige inte ansåg detta vore nödvändigt skulle dom inte offra miljarder på detta. Dom ger oss detta, en sak om vi fick betala. Sen tror jag inte dom ger ut ett vaccin som är farligt egentligen. Men svår fråga är det.

2009-09-02 @ 14:58:10
URL: http://alicesmamma.blogg.se/
Postat av: Mamma Russin

japp här blir det nog vaccinering.. hela familjen..jag börjar oroa mig ordentligt nu.. vi har slutat gått till öppna iaf.. handspriten är helt slutsåld i stan, men vi har ett tag till, så det räcker tills nästa sprit leverans kommer..:)kram vännen..

2009-09-02 @ 15:22:37
URL: http://enburkrussin.se
Postat av: Annica

usch det e jätte jobbit det där tycker jag, som du skrev oxå att man vet ju så lite om själva vaccinet me.

jag e kluven..

2009-09-02 @ 15:43:08
URL: http://annicaahlqvist.blogg.se/
Postat av: Petra

Jag tycker att det är jättesvårt, som gravid har man ju förtur på vaccinet men samtidigt e jag rädd om det ger biverkningar med barnen vet i tusan hur man ska göra men info lär väl komma på skola ja inte lätt.

2009-09-02 @ 16:25:14
URL: http://mammansprinsessor.blogg.se/
Postat av: Maria

Vi gör precis som ni, har handsprit med oss.

Vi tänker inte vaccinera oss, eftersom man inte riktigt vet vad för slags biverkningar man kan få.

Tror faktiskt att media har förstorat upp detta en aning.2009-09-02 @ 16:46:22
URL: http://selmasmamma.blogg.se/
Postat av: Emelie

Det är läskigt det där med svininfluensan tykcer jag. På min blogg kan du läsa om själva vaccinet o dess nackdelar

2009-09-02 @ 17:13:15
URL: http://wickedtime.blogg.se/
Postat av: Em

Vi tänker ta vaccinet. Tycker det är skrämmade det där.. Skulle köpa handsprit på apoteket igår, det var sån åtgång att man bara fick köpa en flaska per kund, så jag fick åka på tre olika apotek :P Galet..

2009-09-02 @ 17:48:39
URL: http://bienvenido.blogg.se/
Postat av: J

Jopp, vi ska vaccinera oss. Jag är prioriterad iom med jobb inom vården och ser det som en viktig del i att förhindra smittspridningen.

Jag är även glad att mina barn kommer få vaccinet (i detta landsting kommer barn över 3 år erbjudas vaccin).

Men med basala hygienrutiner kommer man otroligt långt, handsprit i alla ära men det räcker oftast med en ordentlig tvätt.

2009-09-02 @ 18:07:32
Postat av: j (igen)

Å angående vaccinet och om det är farligt...

Alla vaccin har nackdelar, man kan dö eller få allvarliga biverkningar av tex MPR och hur många ger inte sina barn det?

WHO, socialstyrelsen, läkemedelsverket mm är ju inblandade. Jag litar på de, sverige har ganska bra och kunniga myndigheter

2009-09-02 @ 18:10:49
Postat av: sandra

ja visst går man och tänker på svininfluensan. ha en trevlig kväll!

2009-09-02 @ 19:26:59
URL: http://sandrajjjj.blogg.se/
Postat av: Anna

Jo jag tror nog vi vaccinerar oss pga Lovas hälsotillstånd.

2009-09-02 @ 21:29:25
URL: http://bambinidolce.blogg.se/
Postat av: Emma

Jag tror de är överdriv från måmga!

Den första mannen som dog visade sig ha dött pga många många andra sjukdomar han haft i måånga år.. :) Jag tror man ska ta det med en nypa salt och man känner ju sig själv och sin kropp... Men jag håller med, det låter ju fruktansvärt när de skriver om det..

2009-09-03 @ 11:50:34
URL: http://niiilsson.blogg.se/
Postat av: Mia

Jag är lite orolig för min sambos räkning iom att han ingår i en av riskgrupperna. annars är jag inte orolig. Generellt sett så är den inte värre än en vanlig influensa, skillnaden är väl att detta viruset är nytt och det är därför det drabbar så otroligt många människor.

2009-09-03 @ 20:38:24
URL: http://sofielskar.blogspot.com/
Postat av: En Mölnbobos Liv - Mammablogg

Vi känner nog ungefär som du/ni vad gäller svininfluensan, man vet så lite så det är svårt att ta ställning. Än har vi inte hört om någon här där vi bor som insjuknat. På dagis spritar de barnens händer...Läskigt ändå att folk har dött...Sen tänkte jag tipsa om de 3 barnrelaterade tävlingarna jag har i min blogg, kika gärna in

2009-09-03 @ 22:36:51
URL: http://www.annakarlsson.se/blogg/
Postat av: Emma

Är inte orolig eller rädd,har läst på mycket. hittade en jättebra site : www.godoc.se där det fanns massa svininfluensa artiklar. Och sen kunde man fråga en sjuksköterska om sina symtom (tror det har tjänsten kvar) och få svar till sin mail!kram

2009-09-22 @ 16:29:57
Postat av: Kirill Pergaev

Hej, jag är 19 år och hittade denna sidan, inträsant att läsa... Jag fick sprutan och tyckte att det var lite rolligt efter år, min arm var bedövat men jag kände mig säker tills natten kom, jag kräkte om och om igen, jag fick springa till toa som en psyco och hade sjuk huvud och mag smärta,.,,. kan ej sova just nu, har vaknat varje 30 min och just nu kan ej sova.,. väntar på morshan att vakna.,,. jag säger detta till dom som undrar om vad som kan hända.,. trävlig kväll på är

2009-11-10 @ 04:00:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0